Geopolitical Economy and Class Formation
Geopolitical Economy and Class Formation

Naar een alternatief internationaal onderzoek van Vlucht MH17?

Persoonlijke impressies van de conferentie MH17: The Quest for Justice, Kuala Lumpur, 17 augustus 2019.

Van 15 tot 19 augustis was ik in de hoofdstad van Maleisië voor een conferentie georganiseerd door de International Movement for a Just World (JUST), de Perdana Global Peace Foundation (PGPF) en het Centre for Research on Globalization (CRG). Ik was uitgenodigd als de schrijver van Flight MH17, Ukraine, and the New Cold War, intussen in vier talen. Alles wees erop dat dit een belangrijke gebeurtenis zou worden, omdat voor het eerst critici van de door Nederland geleide onderzoeken naar de oorzaken van en verantwoordelijken voor de tragedie bij elkaar zouden komen. Volgens de organisatoren ging het om een ‘bescheiden poging om de waarheid in ere te houden en trouw te blijven aan de rechtvaardigheid’, maar het belang van de conferentie zou hier ver bovenuit gaan. Dat was in ieder geval ook de inschatting van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur, die haar bezorgdheid over deze bijeenkomst kenbaar maakte bij zowel het bureau van Premier Mahathir als bij de organisatoren. Hieronder een korte samenvatting van wat ik beschouw als de feitelijke oprichting van een internationale werkgroep over MH17 waarvoor slechts de zoektocht naar rechtvaardigheid telt, niet enigerlei op voorhand ingenomen politieke positie. Aangezien ik daar slechts aanwezig was als genodigde, spreekt het voor zich dat de organisatoren op geen enkele manier voor deze notities aansprakelijk zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17.217 gedachten over “Naar een alternatief internationaal onderzoek van Vlucht MH17?”